Palautusjuomat

Palautusjuomia olisi hyvä nauttia niin ennen, jälkeen kuin myös urheilusuorituksen aikana. Muihin urheilujuomiin verrattuna, palautusjuomat sisältävät runsaasti helposti imeytyviä aminohappoja ja valmiiksi pilkottuja nopeita hiilihydraatteja. Tavallisesti palautusjuomat ovat täysin rasvattomia.

Palautusjuomien tehokkuudesta on kiistelty, mutta on kuitenkin selvää, että elimistösi tarvitsee energiaa ja rakennusaineita palautuakseen rasituksesta (treenistä) mahdollisimman optimaalisesti.. Tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet kuitenkin, että suurimmassa osassa tapauksia palautusjuomilla on ollut toivottava vaikutus käyttäjään.

Palautusjuomien ensisijainen etu esimerkiksi pienen proteiinipitoisen ruuan nauttimiseen sijaan on siinä, että aina ei ole mahdollisuutta heti harjoitusten jälkeen mennä syömään tai kantaa eväitä mukananaan. Palautusjuoma antaa elimistölle pikaisen ”apupiikin”. Myöskään suurimmalle osalle urheilijoista ei ruoka maita heti liikuntasuorituksen jälkeen.

Mikäli elimistö ei saa tarpeeksi palautumiseen vaadittavia lisäaineita, se voi johtaa pidemmällä aikavälillä kehon ylirasittumiseen. Tämän vuoksi palautusjuomia suositellaan erityisesti usein treenaaville henkilöille. Palautusjuoma on sisällöltään tosiasiassa melko samanlaista kuin maito, mutta maidon säilöminen pitkiä aikoja esimerkiksi treenikassissa, salilla tai muualla voi muodostua ongelmalliseksi. Palautusjuomat ovat hyvin helppo kantaa mukana, ja niitä voi käyttää melkeinpä missä tahansa. Kylmänä pitäminen ei ole vaatimus tai edellytys. Jo näistäkin syistä palautusjuomien suosio on ollut suurta, ja niitä käytetään edelleen niin aktiiviurheilijoiden kuin kuntoilijoidenkin keskuudessa. On todettu myös joidenkin palautusjuomien edesauttavan siinä olevan nesteen imeytymistä kehoon. Tämä tekee siitä näin ollen soveltuvampaa liikuntajuomaa kuin esimerkiksi vedestä.

Palautusjuomat ovat aina kohtuullisesti nautittuna vaarattomia, eikä niillä ole havaittu olevan minkäänlaisia sivuvaikutuksia. Palautusjuomat sisältävät yleensä samoja aineita, joita ihminen saa myös muusta ravinnosta, mutta nämä ovat tehty korvaamaan juuri se liikuntasuorituksen jälkeen tarvittava energia, sekä laittamaan kehon palautumisen heti suorituksen jälkeen käyntiin. Kuitenkin on muistettava, että myös palautusjuomien nauttimisen lisäksi urheilijan on syötävä monipuolisesti ja saatava pääasialliset proteiinit, hiilihydraatit ja muut elimistön tarvitsemat ravinteet myös omasta ravinnostaan.

Palautusjuomia on kehitetty myös erilaisia liikuntamuotoja harrastaville ihmisille. Esimerkiksi aerobista liikuntaa harrastavien suositellaan nauttivan eri koostumuksellisia palautusjuomia kuin suurempaa lihasvoimaa vaativien urheilulajien harrastajat.

Palautusjuomia on saatavana useilta eri tuottajilta, sekä useina eri makuvaihtoehtoina. Suurin osa palautusjuomista myydään jauheena, jota sekoitetaan veteen valmiin juoman valmistamiseksi. Myös valmiiksi pullotettuja palautusjuomia on saatavilla.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: