Omega 3- rasvahapot

Omega 3- rasvahapot ovat monityydyttymättömiä rasvahappoja, joita saadaan ainoastaan ruokavaliosta. Ihminen ei siis itse kykene näitä rasvahappoja muodostamaan elimistössään. Näin niiden saaminen monipuolisen, päivittäisen ravinnon kautta tai lisäravinteiden muodossa on hyvin tärkeää.

Omega-3-rasvahappoihin kuuluvat:

  • Dokosaheksaeenihappo, DHA
  • Eikosapentaeenihappo, EPA
  • Alfalinoleenihappo, ALA

Tärkeimpiä listasta ovat kaksi ylintä (DHA ja EPA) ja niitä voit saada vain tietyistä rasvaisista kaloista (esim. makrilli, silli, anjovis, sardiini, lohi, yms.) tai kaloista valmistetuista aineista (kala- ja kalanmaksaöljyt). Muistakin kaloista näitä rasvahappoja saa, mutta huomattavasti pienempiä määriä.

ALA:a saat mm. kasvirasvoista (rypsiöljy, pellavansiemenöljy, erilaiset kasvirasvalevitteet). Näistä tuotteista et kuitenkaan saa DHA etkä EPA-rasvahappoja. Erilaisten öljyjen ja rasvojen käyttöä siis suositellaan, mutta ne eivät riitä itsessään täyttämään kaikkia ihmisen omega-3-tarpeita.

Linolihappojen saanti ja omega-3-rasvahappojen tarpeellisuus on tutkittu ja todistettu tieteellisesti jo kauan aikaa sitten. Omega-3-rasvahappojen puutokset voivat aiheuttaa ihmiselle mm. iho-oireita, heikentynyttä näköä sekä hermostosairauksia ja -ongelmia. Omega-3- rasvahappojen on todettu vaikuttavan runsaasti aivojen kehitykseen ja hyvinvointiin, ja niiden puutos vaikuttaa negatiivisesti muistiin ja aivojen yleiseen toimintaan. Omega-3-rasvahapoilla on useita muitakin tunnettuja apuja ihmisen elimistölle näistä muutamina mainittakoon mielialan kohentuminen, parempi yleisvire sekä muistin ja immuunijärjestelmän parantuminen.

Omega-3-lisäravinteet ovat suosittuja myös siksi, että kalalle allergiset voivat niitä useimmiten oireetta käyttää, sillä kalassa allergisoivia ovat yleensä muut tekijät kuin kalaöljy tai kalanmaksaöljy. Tuotteet ovat pääasiassa myös turvallisia raskaana oleville (poisluettuna A-vitamiinia sisältävät kalaöljyvalmisteet).

Omega-3-rasvahappojen liikasaannista ei ole tilastoitua tietoa, mutta periaatteessa liikakäyttö voi vaikeuttaa veren liiallista ohentumista tai saada aikaan elimistön hapetus-stressitilan. Tällaista ei kuitenkaan tutkimuksissa ole koskaan vielä todettu. Tutkittujen asioiden valossa valmisteiden käyttö onkin siis vaaratonta kohtuullisuuden rajoissa tietenkin, ja annostusohjeita noudattaen.

Kalaoljyvalmisteita ja omega-3-lisäravinteita on saatavilla öljyinä ja kapseleina. Näitä otetaan normaalisti 2-6 kappaletta vuorokaudessa. Kalanmaksaöljyä ja kalaöljyä voidaan antaa jo ihan pienille lapsille, ja kapseleihin siirtymistä suositellaan kun lapsi kykenee nielemään kapselin. Lapsille on olemassa myös eri makuisia kapseleita, jotka tekevät tuotteen nauttimisesta yleensä mielekkäämpää perheen pienimmillekin. Kannattaa tarkistaa omega-3–lisiä käyttäessäsi että tuote sisältää molempia, sekä DHA:ta että EPA:a.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: