Kreatiini

Kreatiini on luonnollinen yhdiste, joka auttaa varastoimaan energiaa lihassoluihin ja tällä tavalla edistää lihasten kasvua ja palautumista.

Kreatiini on lisäravinteista kaikkein suosituin ja tutkimusten mukaan sen teho on myös kaikkein merkittävin. Kreatiini on myös erittäin laajalle käyttäjäkunnalle sopiva, ja siitä on todistettu olevan apua kaikissa liikuntalajeissa ja kaikille eri liikunnan- ja urheilulajien harrastajille.

Kreatiinin toimimtaperiaate ja vaikutus on täysin luonnollinen. Noin puolet ihmisen elimistön saamasta kreatiinista tulee ruuan ja erilaisten ruokavalmisteiden mukana, ja puolet ihmisen elimistö tuottaa luontaisesti maksan, haiman ja munuaisten avustuksella. Tämän osan kreatiinista elimistö kuljettaa verenkierron mukana lihaksistolle. Tässä vaiheessa siirtoa kreatiini muuntuu fosfaatiksi, joka edesauttaa lihaksistoa tuottamaan ATP:tä, joka on ihmiskehon tärkein nopean energian lähde. Normaalisti aikuisella ihmisellä on elimistössään noin 120g kreatiinia. Luurankolihaksiin tuosta määrästä on varastoitunut jopa 95%, ja loput 5 % aivoihin, maksaan, munuaisiin ja miehillä myös kiveksiin.

Kreatiinia esiintyy monissa erilaisissa ruuissa, esimerkiksi tonnikalassa, lohessa sekä naudassa, joten se on urheilussakin sallittu aine. Kreatiinin käyttö ei näin ollen ole kilpaurheilijoillekaan kiellettyä. Paras keino taata kreatiinin riittävä saanti on kuitenkin kreatiinijauheen käyttö.

Kreatiini mm. parantaa suorituskykyä, nostaa voimatasoa, lisää lihasmassaa sekä nopeuttaa palautumista. Kaikki tutkimukset ovat todistaneet tämän: Tutkimuksia on tehty useita kymmeniä, ja tulokset ovat lähes poikkeuksetta olleet positiivisia. Käytössä on kuitenkin huomattava, että kreatiini saattaa kerätä vettä elimistöön, eikä tämä ole esimerkiksi aerobisissa lajeissa aina positiivista, sillä se lisää turhaan lihasten painoa.

Kreatiinin käytölle on kaksi mahdollista tapaa:

  1. Latausjakso

    Latausjakso kestää viikosta kahteen viikkoon. Tämä metodi sopii erityisesti juuri kreatiinin käytön aloittaneille. Latausjakson aikana kreatiinia otetaan 20-30 grammaa päivässä tasaisin väliajoin päivän mittaan. Tuote suositellaan sekoitettavaksi mehuun tai veteen. Ensimmäisen viikon jälkeen annosta pienennetään 5-15 gramman päiväannokseen.

  2. Tasainen annostus

    Tasaisella annostuksella saadaan vastaavat tulokset kuin latausjakson avulla, mutta niiden saamisessa saattaa kestää hieman pidempi aika. Tasaisella annostuksella jatkuva annostelu on 5-15 grammaa päivässä ja erillistä latausjaksoa ei siis käytetä.

Kreatiinia suositellaan aina nauttittavan nopeiden hiilihydraattien kanssa.

Kreatiinin ehdottomasti vahvimpia puolia todistettujen positiivisten tulosten lisäksi on, että missään tutkimuksessa sen käytöstä ei ole todistettu aiheutuvan mitään negatiivisia vaikutuksia käyttäjille. Myöskään sivuvaikutuksia ei ole huomattu. On ainoastaan todettu, että liika kreatiinin tuotto elimistössä voi aiheuttaa munuaisongelmia. Pidempiaikaiset seurantatutkimukset kuitenkin puuttuvat. Kreatiinilla ei siis ole todettuja haittavaikutuksia, joten sen käyttö on turvallista. Suosittelemme silti tuotteisiin painettujen ohjeiden noudattamista.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: