CLA eli konjugoitunut linolihappo

CLA:n vaikutusta ihmisiin on tutkittu runsaasti: CLA:n on todistettu ainakin ehkäisevän rintasyövän kehitystä (eläinkokeet), lisäävän rasvan palamista ja vähentävän rasvan kerääntymistä kudoksiin.

Osasta tutkimuksista on kuitenkin saatu ristiriitaisia tuloksia. Muun muassa rasva–aineenvaihduntakokeita on tehty pääasiassa eläinkokeiden avulla. Osassa tutkimuksista on ollut sivuvaikutuksena insuliiniresistenssi tai rasvamaksan / rasvapernan kehittyminen. Ihmisillä tehdyistä tutkimuksista on hyvin ristiriitaisia tuloksia: Osassa tutkimuksista kehon rasva on vähentynyt ja osassa muutosta ei ole havaittu.

CLA:n toiminnasta rasvanpolttajana on kiistelty, mutta tutkimusten mukaan ihmisillä rasvan vähentyminen ko. tuotetta käytettäessä on ollut melko vähäistä, ja normaalisti jäänyt ihan muutamaan prosenttiin. Joissakin eläinkokeissa tulokset ovat kuitenkin olleet huomattavati suuremmat (jopa 40% 60% alentunut elimistön rasvamäärä).

CLA ei spekulointien vastaisesti kasvata lihasmassaa tai lisää kestävyyttä, eikä suinkaan vähennä ruokahalua. Rotilla on todettu että ko. tuote kuitenkin ehkäisee verenpaineen nousemista.

CLA on luonnollinen aine, jota löytyy useista eri tuotteista, joita ihmiset käyttävät ravintonaan päivittäin. Sitä on esimerkiksi naudan-, lampaan-, kanan- ja kalkkunan lihassa, kaloissa, katkaravuissa ja simpukoissa. Useimmin saatuna CLA:ta löytyy märehtijöiden maito- sekä liharasvasta hyvin pieniä määriä. CLA:ta myydään myös valmisteena, joka sisältää useita eri isomeereja. Yleensä käytössä on sekoitus 10-trans, 12-cis-CLA. CLA:n vaikutukset aineenvaihduntaan sekä muuhun kehon hyvinvointiin tunnetaan kuitenkin vielä varsin huonosti.

Tästä huolimatta CLA-tuotteita on jo pidemmän aikaa myyty mm. USA:ssa laihduttajille ja eri lajien kehonrakentajille.

Kaikesta huolimatta, viime aikoina on tutkimuksin pystytty todistamaan, että CLA-seoksessa useiten käytetty isomeeri heikentää insuliinin vaikutusta. CLA:n on todettu myös edesauttavan sepelvaltimotautia. Näin ollen tutkijat ja lääkärit ovat kehottaneet, että usean gramman suositusannoksia ko. tuotteen kohdalla ei käytettäisi lainkaan.

CLA-lisäravinteita saa sekä tabletteina, että öljymuotoisena. CLA-lisäravinteet alkavat vaikuttaa noin 1-2 kuukauden kuluttua käytön aloittamisesta. CLA-lisäravinteiden saatavuus on yleensä huonompaa kuin muiden lisäravinteiden, mikä vaikeuttaa omalta osaltaan tuotteen jatkuvaa käyttöä.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: